WOONCONCEPT EN DAGBESTEDING

Woonconcept en dagbesteding

Het Havenhuis is gebouwd volgens het concept van een traditionele woning.

Op het gelijkvloers beschikken we over twee woonkamers, aangepaste toiletten en keukens. Een bewuste keuze om voldoende ruimte te kunnen bieden aan de bewoners. De livings worden huiselijk ingericht conform een thuissituatie.

De twee livings en keukens worden van elkaar gescheiden door een grote onthaalruimte. Deze ruimte wordt gebruikt voor activiteiten met de volledige groep bewoners en als ontvangstplaats voor familie en ander bezoek.

De slaapkamers en badkamer bevinden zich op de eerste verdieping, zoals de bouw van een gemiddelde gezinswoning. Elke bewoner mag zijn kamer naar eigen wens inrichten. In de voorziening beschikt elke bewoner over de nodige privacy. De bewoner is vrij om op zijn kamer familie en vrienden te ontvangen.

In de dagdagelijkse werking is een vaste structuur ingebouwd teneinde de bewoners een houvast te bieden. Het respecteren van het vertrouwde dag- en levensritme van de bewoner is van essentieel belang voor hun goed-gevoel.

Gezien hun beperking kunnen onze bewoners niet aansluiten bij het aanbod van een beschutte werkplaats of tehuis bezigheid. In Het Havenhuis staat de begeleiding samen met de thera-peuten in voor de organisatie van de dagbesteding.

Het activiteitenaanbod bestaat uit een variatie van individuele en (kleinere) groepsactiviteiten, afgestemd op de individuele mogelijkheden en interesses van de bewoner. Wij proberen op die manier voor iedereen een zinvolle daginvulling op maat te realiseren. Enkele voorbeelden van activiteiten zijn: koken, wandelen, basale ontspanningsactiviteiten, huishoudelijke taken, tuinieren, sporten, op uitstap gaan, boodschappen doen.

Net zoals in een modaal gezin variƫren de activiteiten naargelang de periode van het jaar (het seizoen, jaarlijkse festiviteiten, de weersomstandigheden) en wat extern wordt aangeboden. Er wordt elk jaar ook een reis georganiseerd. Voor de bewoners die omwille van hun beperking niet mee kunnen op reis, wordt er in de grote vakantie een alternatief voorzien in de vorm van een uitgebreid zomerprogramma.