BASAAL WERKEN

Basaal Werken

Wij stellen tijdens de verzorging en de begeleiding van onze bewoners vast dat zij het soms heel moeilijk hebben om hun eigen lichaam gewaar te worden en/of om zintuiglijke prikkels juist te interpreteren.

Basale stimulatie is gericht op het stimuleren van waarneming, beweging en communicatie bij mensen die zelf niet genoeg in staat zijn tot interactie.

Door het selectief aanbieden van zintuiglijke prikkels willen wij als team onze bewoners helpen om terug voeling te krijgen met hun eigen lichaam en met wat rondom hen gebeurt. Via basale stimulatie proberen we bij hen zintuiglijke ervaringen uit te lokken.

Werken vanuit een basale houding betekent heel geconcentreerd bezig zijn met elkaar. Het vraagt inzet, maar is tevens lonend. Naarmate we langer op deze manier werken, zal ook het contact en de communicatie met de bewoner groeien.

Naast de verzorgingsmomenten bieden wij ook basale stimuli aan binnen onze activiteiten, zoals tijdens een verwenbad, tijdens het zwemmen. Een rustgevende massage, aromatherapie op maat van de bewoner, een snoezelmoment, … helpen de bewoner tevens om tot rust te komen.

Gedimde lichten, aangepaste geuren en muziek in combinatie met een minimum aan prikkels door de begeleiding creëren de ideale omgeving om basaal te werken.